luni, 26 octombrie 2015

Violul psihic online


Trăim vremuri în care tehnologia ne însoțește pașii pe drumul vieții. Majoritatea copiilor primesc de la adulți dispozitive care mai de care mai inteligente prin intermediul cărora intră în contact cu mediul online. Părinții sunt foarte preocupați și fac eforturi pentru ca odrasla să ”fie în rândul lumii”.

Să vedem în rândul cărei lumi introduce părintele bine intenționat, copilul neinovat?

Adulți fiind, tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să primim mesaje jignitoare, cuvinte triviale chiar de la ”prietenii” din mediul online. Mă întreb oare ce primesc copiii? Cât de abuzați pot fi prin intermediul tehnologiei pusă la dispoziție cu bune intenții chiar de către părinți?

Este la modă în aceste timpuri o perfidie, o ”golăneală” cibernetică. Oameni de bună credință sunt agresați online de diferite persoane care, având frustrări și poate chiar suferințe psihice, năvălesc cu cuvinte pe care nu ar avea curajul să le folosească dacă ar avea în față persoana în cauză.

Ce este surprinzător este că, deși sunt anunțați că nu au interese comune, agresorii nu se lasă păgubași, ei continuă hărțuirea într-un mod agresiv, depășind orice limită a bunului simț. Până la blocarea agresorului, victima primește cuvinte și imagini triviale, nedorite.

Cum se simt victimele după un astfel de episod de hărțuire? De la caz la caz, în funcție de personalitatea fiecăruia, de starea emoțională în care se găsește. Cert este că orice adult este afectat mai mult sau mai puțin. Dar oare cum se simt copiii după astfel de experiențe?

Ce este foarte trist este că în lume reală victima se poate adresa poliției, în mediul online însă ea nu are cui cere ajutor. Este violată psihic și agresorul rămâne nepedepsit făcându-și noi victime.

Asta este lumea în care ne introducem copiii pe care altfel îi apărăm cu orice preț?

Părinți iubitori, cumpărați biciclete, cărți, jocuri instructive din carton, lemn, plastic, nu jocuri pe calculator, nu abonamente la internet și tablete, smatphone-uri, etc. Asta nu inseamnă că vor fi în afara lumii, ci vor pune umărul la construirea uneia mai bune, mai umane.

Desigur, veți spune că totuși copiii au nevoie să acceseze informații pe internet, însă o pot face protejați de părinți prin intermediul diferitelor instrumente puse la dispoziție de producătorii de software. Informați-vă pentru a vă proteja copilul și, nu în ultimul rând, pe voi înșivă!

Cunoșteți-le prietenii din mediul online, supravegheați-le activitatea pe internet! Nu este păcat ca sufletul lor mic și inocent să cadă pradă agresorilor online? Nu este păcat să ajungem să vindecăm traume la care noi, cu inconștiență și nepăsare, îi expunem?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu