sâmbătă, 16 februarie 2013

Iubire de februarie

Februarie, luna iubirii. De ce? Numai atunci iubim? Numai atunci slavim iubirea? Numai atunci ne aducem aminte de ea?
Nu. Iubim in fiecare zi, ceas de ceas, clipa de clipa. Iubim atata vreme cat inima noastra traieste.
Nu sunteti de acord? Eu zic ca da, este corect.
De ce? Pentru ca nu este nimeni in viata voastra pe care sa-l iubiti? Gresit. Iubiti, dar ratiunea refuza sa va lase sa vedeti, sa simtiti iubirea. Si nu numai ratiunea va impiedica, ci si deformarea adusa de societate notiunii de iubire.
Iubim din prima clipa a vietii noastre. Intai iubim femeia ce ne zamisleste si apoi ne aduce pe aceasta lume, deschizand poarta vietii. Apoi iubim pe toti cei din jurul nostru. Asa, fara deosebire? Da, suntem onesti, suntem fragili si dornici de energie pozitiva, de iubire.
Apoi, usor-usor, invatam reguli. Iar aceste reguli vin si incorseteaza nemarginita noastra iubire, pun zagaz izvorului iubirii neconditionate si denatureaza adevaratul inteles al notiunii de iubire.
Cert este ca regulile societatii, reguli create de om, vin sa ne faca sa uitam de iubire. Din cand in cand inima ne anunta ca e tare placut sa iubesti. Dar, uneori, iar vin regulile: nu se cuvine, ce va spune lumea, etc.
Si in noianul de norme sociale si reguli, tot omul creaza o sarbatoare, cea a iubirii.
Ca se numeste Sfantul Valentin sau Dragobete, omul este autorul ei.
Omul, sclavul ratiunii si al regulilor.
Nu, nu vreau sa generalizez. Veti spune ca totusi exista iubire. Da, exista, dar sunt foarte multe cazuri cand iubirea este sufocata de societate cu numeroasele sale reguli. Prin societate inteleg inclusiv "gura lumii".

Si mai apare un fenomen in educatie: de mici invatam ca iubire inseamna doi oameni, se asociaza cu un barbat si o femeie. Nu, iubirea este de multe feluri: iubirea pentru mama si tata, pentru frati, pentru Dumnezeu, pentru ingerul care ma ocroteste, pentru raza de soare si floarea din geam, pentru catelul ce ma insoteste si ma ocroteste si pentru multe alte lucruri si fiinte.
Ori noi omagiem doar iubirea pentru un el sau o ea. Tot o regula, nu?
Pacat!
Pacat pentru oamenii care nu au un el sau o ea pe care sa-i iubeasca si care sa-i iubeasca. Pentru ca aceasta sarbatoare nu face altceva decat sa adauge un pahar de amaraciune la suferinta lor zilnica pricinuita tocmai de aceasta lipsa a unei persoane iubite in viata lor.
Acesti oameni ar trebui sa isi reconsidere notiunea de iubire si sa nu se lase coplesiti de sarbatoarea comerciala a iubirii pentru un el sau o ea.
Da, sa redescoperim ce inseamna iubirea si vom fi infinit mai fericiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu