duminică, 28 aprilie 2013

Echilibru instabil

La fizica am invatat despre echilibru. Insa el se aplica nu numai la corpurile materiale, ci si la cele imateriale. Cum ar fi sufletul.
Atunci cand te simti bine, impacat, implinit, cand stima ta de sine este ridicata, cand esti optimist si plin de viata, balanta sufletului se gaseste in echilibru. Atunci viata este frumoasa!
Dar ce se intampla cand un factor actioneaza in sensul dezechlibrarii balantei? Sufletul este in cadere, el incearca sa se agate de ceva, sa-si gaseasca o ancora (pe care este bine sa o ai la indemana pentru cazuri de urgenta).
Dar cand nu exista aceasta ancora? Sufletul este dezorientat, temator, suspicios, isi pierde sistemul de referinta si, in cadere, o ia razna. Apar diverse manifestari ciudate. Subconstientul nu mai poate fi tinut sub control, ies la suprafata manifestari nepermise. Fara a putea fi controlat de constient. Ca o oala ce da in foc, la care capacul nu mai poate sta deasupra, presiunea din interior il arunca cat colo. Fara a tine cont de cei din jur, de cei pe care ii raneste, nu mai conteaza nimic. Este o furtuna de sentimente, de trairi, se intuneca totul in jur, sufletul spera sa nu se zdrobeasca in cadere.
Si asa sufera mai multi in povestea aceasta: sufletul afectat si cei din jurul sau, care nu au nicio vina, insa platesc. Iar plata nu este materiala neaparat, ci platesc cu propriile suferinte pricinuite in mod egoist. 
Solutia sufletului dezechilibrat? Terapia.
Sa avem grija de propriile suflete, altfel nimeni n-o va face in locul nostru. Iar cand sunteti loviti de cei in cadere, sa aveti intelepciunea si puterea de a nu va lasa raniti prea tare.
E fara rost! In Biblie scrie sa intorci si obrazul celalalt, eu as zice ca se poate traduce in aceasta situatie: ofera ajutor celui care ti-a ranit sufletul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu