marți, 26 noiembrie 2013

Masca lui, masca ei


Da, e recunoscut faptul ca purtam masti. Si noi, femeile, si ei, barbatii.
Masca sociala o punem dimineata dupa ce ne-am spalat frumos pe fata. Si o dam jos de abia seara, cand spectacolul de peste zi s-a terminat.
Atunci avem masca personala, asa buna sau rea, frumoasa sau urata, dar cel mai important, reala.
Dar cea sociala nu este reala? Nu chiar, este cea personala asezonata dupa moment si context. Flexibilitatea, adaptabiltatea sunt elementele ce modeleaza masca sociala. Ne adaptam la mediu, incercand sa supravietuim. 

Cazul ideal este ca masca sociala sa se potriveasca peste cea personala. Este provocarea suprema sa iesi din casa cu masca personala la vedere. Sa o expui lumii, criticilor sau admiratiei. Sa te mandresti cu ea: "Ia te uita ce masca personala am! Nu e grozava?"
Insa drumul pentru a ajunge aici inseamna munca cu tine insuti, dezvoltarea ta depasind barierele impuse de masca sociala. Inseamna incredere in sine, iubire de sine.

Se spune ca femeile au o masca de infrumusetare pe chip. Sau poate asa este perceputa. Ea are rolul de a sublinia trasaturile, de a le pune in evidenta pentru a face place oamenilor din jur, si de ce nu, femeii insasi. Este masca inofensiva de care sinele femeii are nevoie ca o confirmare a propriei imagini. O face sa se simta bine. E bine? E rau?  Nu conteaza.

In ultimul timp, masca de infrumusetare au imprumutat-o si barbatii, unii, ce-i drept. Oare de ce? Nu mai au incredere in propria masca personala? Tind prea mult la tiparele de frumusete masculina promovate de media? Aici astept parerea unui astfel de barbat, sa ne impartaseasca din trairile sale ce l-au determinat la adoptarea mastii de infrumusetare.
Pentru majoritatea femeilor, idealul de frumusete masculin consta in aspectul nativ, nu efeminizat si "imbunatatit". Mai degraba as trimite un astfel de barbat sa-si descoasa sufletul, sa vada ce lipseste acolo si trebuie umplut cu masca de infrumusetare.

Da, masti peste tot, de tot felul, masti de care depindem mai mult sau mai putin, masti pe care le schimbam, masti pe care le iubim sau pe care le uram...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu