marți, 19 noiembrie 2013

Psyche


Psyche - in mitologia greaca, zeita a Sufletului, sotia lui Eros (Dragoste)  si mama Hedonei (Placerii).
Ce poate fi mai frumos? Din reunirea Sufletului si a Dragostei se naste Placerea.
Dintotdeauna omenirea s-a intrebat cum arata sufletul si unde salasluieste el. Si iata ca un pictor si-a imaginat Sufletul ca si in imaginea de mai sus, zugravind o frumoasa zeita ce a fermecat pe fiul Afroditei, Eros. Apuleius zugraveste in "Metamorfoze" povestea lor de dragoste, o poveste tragica, dar cu un final fericit.
Da, pictorul avea un suflet frumos, insa nu orice suflet arata asa. Din pacate...
Dar acum, cu pictura aceasta sub ochi, vreau sa vorbim doar despre suflete frumoase, colorate in culorile armoniei, ale iubirii, ale pasiunii...
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa ne imaginam ca pictam un suflet. Propriul suflet. Ce culori ar predomina? Optimiste, pastelate sau pesimiste, innegurate? Va avea culoarea dragostei sau a urii? Poate a bucuriei sau poate a tristetii?
Sufletul se vede pe fata. Mai precis, ochii zugravesc sufletul. Incercati sa vedeti lumina din ochii celuilalt. Nu exista? De abia licareste? Atunci stati langa om, incercati sa-i aprindeti luminitele din ochi. De fapt veti picta sufletul in culorile pastelului si astfel ele vor reflecta in irizarile ochiului.
Da, iubesc pictura lui Psyche. Are culorile unui suflet impacat, fericit, linistit, iubit.
Dezirabil acest suflet, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu