sâmbătă, 22 martie 2014

Salvatori, aproape agresori


Salvatorii vin pe aceasta lume cu sufletul deschis catre ceilalti. Ei au nevoie de ceilalti pentru a-si duce misiunea la bun sfarsit. Misiunea de salvare.
Minunat! Maret! Dar...
Dar cu ce pret? Pentru ei, pentru "ceilalti"?

Salvatorii isi asuma pretul pe care il platesc pentru a juca acest rol. Uneori nu e mic acest pret, poate viata de familie, poate traume care le sfasie si lor sufletul. Insa considera misiunea de salvare mai presus de propria lor persoana. Din nefericire sau din fericire? Depinde din ce unghi privesti: din afara seamana a nefericire, din perspectiva lor seamana a fericire pentru ca ei astfel isi indeplinesc dorinta si isi simt sufletul implinit si linistit.

"Ceilalti" platesc si ei pentru ca sunt salvati. Uneori sunt scosi cu forta din confortul lor si sunt trecuti pe partea cealalta... 
Pentru a nu depasi limitele si a nu incalca intimitatea celorlalti, este bine ca salvatorii sa dea dovada de tact si intelegere, de empatie si sa apese pe frana cand dorinta de a salva ii poarta cu viteza nebuna.

Exista situatii in care salvatorul, plecand de la un crampei de idee, imagineaza un scenariu terifiant in care eroul principal este "victima". Si, plin de bune intentii, isi sufleca manecile si trece la treaba. Se apropie de "victima" oferindu-si serviciile. "Victima" se simte stanjenita, da, poate are problema respectiva, insa nu doreste ajutor, poate nu este momentul, poate doare prea mult acum si nu poate suporta o interventie, mai ales din partea unui salvator cu care el nu este tocmai compatibil. 
Sau poate "victima" nici nu are vreo problema, insa salvatorul are o asa mare nevoie de a salva, incat nu mai conteaza ca nu are obiectul muncii, el trebuie sa actioneze.

Si asa strabate bariera zonei de confort a "victimei", agresand-o si transformandu-se din salvator in agresor. Tot acest proces este transparent pentru salvator, el chiar nu intelege situatia creata, simtindu-se ofensat pentru ca "victima" ii refuza ajutorul.

Astfel, se demonstreaza inca o data ca drumul spre iad este pavat cu bune intentii.

Cum pot evita salvatorii astfel de agresiuni? Simplu: venind in ajutor cand li se cere sau intanzand o mana simplu, elegant, fara a intra cu bocancii...

Deci, salvatori, atentie la bariera! Este invizibila, insa se simte cu inima...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu